A B H K L M N Ö S V X

Kräfta

Fruktträdskräfta och lövträdskräfta är båda svampsjukdomar som drabbar träd, men de har olika egenskaper och påverkar olika värdväxter.

Fruktträdskräfta

Fruktträdskräfta är en sjukdom som oftast påverkar äppelträd och päronträd men kan även drabba andra typer av fruktträd. Det är en svampsjukdom som orsakas av patogenen Neonectria ditissima. Sjukdomen kännetecknas av att det uppstår sår, ofta kallade kräftnekroser, på grenar och stammar. Dessa sår är en reaktion på svampangreppet och kan vara ganska omfattande.

Svampen sprider sig genom sporerna som kan färdas med vinden eller regndroppar till andra delar av trädet eller till andra närliggande träd. Det drabbade trädet visar sår som successivt blir mörkare och själva vedpartiet kan bli ruttet.

Förebyggande åtgärder inkluderar regelbunden beskärning av de drabbade grenarna och ett noga genomtänkt val av plats där träden planteras, för att undvika ståndorter som är särskilt utsatta för svampsjukdomar. Det är också viktigt att upprätthålla goda hygienrutiner vid beskärning och att desinficera verktyg mellan användning på olika träd.

Kräfta på lövträd

Kräfta på lövträd är en term som kan referera till flera olika svampsjukdomar som påverkar lövträd, såsom ekar, lindar, och almträd. Varje sjukdom har sin specifika patogen som orsakar skador på trädens vävnader. Till exempel, Apiognomonia errabunda är en patogen som kan framkalla ekkräfta.

Även om symptomen kan variera beroende på sjukdom, inkluderar de vanligtvis utvecklingen av sår och nekroser på grenar och stam som kan leda till att barken spricker upp. Med tiden kan dessa sår bidra till minskad vitalitet hos trädet och till och med leda till dess död.

konsekvenserna av kräftsjukdomar kan vara allvarliga för både fruktträd och skogsbruk. Det är viktigt för trädgårdsägare och skogsbrukare att övervaka sina träd noga och vidta åtgärder vid första tecken på sjukdom. Regelbunden skötsel, snabb identifiering och behandling av sjukdomen är centralt för att behålla friska och produktiva träd.


Publicerat

i

av

Etiketter: